Káli-medence tanösvények

2016.03.23.

Káli-medence tanösvények

A tansövények a Káli-medence belsejének természeti értékeit, egyedülálló vízbázisát, valamint a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést a turistáknak.

 

Káli-medence tanösvények

 

Theodóra Tanösvény

A Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Theodora Tanösvény. A gyalogosan is kellemesen bejárható 8 km-es útvonal egész évben ingyenesen látogatható.

Az önmagába visszatérő nyomvonalú tanösvény a Káli-medence délnyugati részén, a Balaton északi partjától 3 km-re fekvő Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozóüzemétől, a Theodora Kereki forrástól indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad.

Az ösvényen kirándulva 15 állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a térség természeti kincseivel, gazdag vízkészletével és a Theodora ásványvizek eredetével.
 
Theodora-Kékkő Tanösvény

A Theodora-Kékkő Tanösvény, a Theodora Tanösvény kistestvére, 2006 óta látogatható. A Káli-medence északnyugati részén futó tanösvény a föld mélyének titkaiba, vagyis a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést a turistáknak. A gyalogosan bejárható, 15 állomásból álló tanösvény a Kereki-majornál kezdődik.

A 8 km hosszú, önmagába visszatérő nyomvonalú ösvény változatos tájain kialudt tűzhányó nyomaira bukkanhatunk, megmászhatjuk például a Kereki-dombot vagy a Kopasz-hegyet, de felfedezhetjük az impozáns Szentbékkállai Kőtengert is. A tanösvény útvonalát kék színre festett kavicsokat, illetve "bogarakat" utánzó útjelző oszlopok mutatják. Minden egyes információs táblán egy-egy, a következő megállóra utaló egyszerű kérdést is olvashatunk, majd tovább sétálva válaszaink helyességét is ellenőrizhetjük.

Az Idő Ösvénye

Theodora Tanösvényt és a Theodora Kékkő Tanösvényt az Idő Ösvénye köti össze, egyedülálló módon bemutatva a földtörténet különböző szakaszait. Ez a túraszakasz a Föld 4,6 milliárd éves történetének rendkívül izgalmas geológiai eseményeit dolgozza fel. Az 1,1 km hosszú Idő Ösvényen végigsétálva minden lépésünkkel 2 millió évet haladunk előre az időben, mígnem elérünk napjainkig. Az Idő Ösvénye segítségével így akár a két tanösvény, a Theodora Tanösvény, és a Theodora-Kékkő Tanösvény útvonala együttesen is bejárható. 

További információt www.theodora-info.hu oldalon találhatnak. 

Boros Ádám Tanösvény 

A tanösvény 5 km hosszú útvonalának kezdőpontja az Eötvös Károly-kilátó, amely a Szentbékkálláról vagy Köveskálról turistautakon közelíthető meg.

Csarabos Tanösvény

A közel 2 km hosszú, könnyen végigsétálható útvonalon egy kilátó és rönkfapados pihenő várja a kirándulókat.
 

A Sásdi-legelő és a Kornyi-tó

A természetvédelmi oltalom alatt álló Káli-medence, e hegyek ölelte "kőteknő" közepén kicsiny tavacska nádvilága élénkíti a gyepes, zömében fátlan táj képét. A Sásdi-legelő és a Kornyi-tó északnyugati szomszédságában húzódó, alacsony fekvésű enyhén terephullámos, néhol fiatal facsoportokkal és magányos bokrokkal pöttyözött füves térség. Az élőhelyi változatosságnak köszönhető a helyi flóra és fauna sokszínűsége.

Kopasz-hegyi Tanösvény

Mindszentkálla központjából, a templom melletti szűk Rákóczi utcán ballagunk ki a faluból. A házak után élesen balra hosszabb emelkedő vár ránk a hajdani bányába vezető földúton, ahol kezdetét veszi a 3 km hosszú tanösvény. A körpanoráma páratlan, a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátópontja.

Forrás: www.bfnp.hu
 

vissza