Kornyi-tó - Kővágóörs

2016.03.23.

Kornyi-tó - Kővágóörs

A Káli-medence közepén elterülő Kornyi-tó a vízimadarak paradicsoma, a mintegy kétharmadát beborító nádas és a mellette elterülő vizes-nádas területek ideális fészkelő helyet biztosítanak. Fontos vízimadár élő- és vonulási hely. A Káli-medence legnagyobb tava.

 

 

Kornyi-tó

 

 

A Kornyi-tó a Káli-medence legnagyobb tava, kisebb karsztforrások és a csapadék táplálja, viszont elvezető csatornája nincsen, így igen szélsőséges vízállást tud produkálni: az éves időjárás függvényében, időnként akár ki is száradhat – hogy aztán nagyobb esők után újra feltöltődve csillogjon víztükre. Az itt található hatalmas nádasos, vizes-rétes terület a szárnyasok kedvelt otthona, több mint 100 madárfaj  választja fészkelőhelyéül évről évre, köztük a Nemes kócsag is. Ha füttyögést hallunk, az sem szokatlan, ugyanis a tó alatt húzódó alagútrendszerekben rengeteg ürge él, így aki türelmesen és csendben figyelve várja őket, megpillanthatja, ahogy két lábra állva fürkészik a tájat.

 


A Káli-medence közepén, a Kornyi-tó mellett egy domb tetején egy négy alakból álló szoborkompozícióval találkozhat, aki arra jár. Az egyenként 3 méter körüli alkotások jól látszanak már az útról is, ha valaki Köveskál felől halad Kővágóörs felé. A világszerte ismert, Veszprémi Imre szobrászművész 1986-ban készítette el a figurákat acélcsövekből és mészkőből. A domb tetejéről nagyszerű kilátás nyílik a medencére és a környező településekre.

 

A Kornyi-tó és környéke akár filmekből is ismerős lehet, ugyanis Jancsó Miklós kedvelt forgatási helyszíne volt, felbukkan az Égi bárányban, az Életünket és vérünket-ben és a Szörnyek évadjában is.



Megközelítése


A Köveskálról Kővágóörsre vezető úttól jobbra eső sík területen van. Az útról nem lehet látni, de Veszprémi Imrének a tó melletti kis dombon álló szoborcsoportját észre lehet venni. Az szobrokon kicsit túlhaladva, az út mellett egy kis parkolóban lehet megállni, onnan gyalog kell menni. A hely érdekessége még az itt lévő strucctelep is.

A Kornyi-tó Kékkút és Szentbékkálla felől is megközelíthető gyalogosan a Theodóra-tanösvényen.


Szálláshelyünktől 15 percre található.

vissza