Szentbékkálla, Kőtenger

2018.03.14.

Szentbékkálla, Kőtenger

A Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetessége

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentbékkálla, Kőtenger

 


A Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetessége, a bájos Szentbékkálla község melletti Kőtenger. A hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse. Igazi élmény a látványos sziklaalakzatok közti séta, fel is lehet mászni az impozáns homokkő formációkra, sőt a híres Ingókövet még inogtatni is tudjuk.

 

A szentbékkállai kőtenger látogatása

 

A Káli-medencében több helyen is találunk kisebb-nagyobb kőtengereket, pl. Kővágóörs mellett, de a szentbékkállai a legnagyobb és a legszebb. Az itt fekvő sziklák a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, melyet idővel a feltörő kovasavas oldatok átjártak, összecementáltak. A létrejött, szilícium-dioxid tartalmú, nagyon kemény kőzetekből az évmilliók alatt az erózió szép lassan eltüntette a puhább részeket, így jöttek létre a ma is látható, változatos formák.

 

A kőtenger központi helyén egy kisebb ház nagyságú, gigászi ingókő magasodik, az ún. Kelemen-kő, legfelső, közel 10 tonnás kőpadja csak három ponton támaszkodik az alatta fekvő tömbre. Néhány ember súlya már képes kibillenteni egyensúlyából, és pár centiméternyit elmozdítani. Mondanunk sem kell, hogy rendkívül népszerű tevékenység az ide látogatók között, a szikla tetején állva, hintáztatva és billegtetve a monstrumot.

A Kelemen-kő aljában lévő sziklamélyedés, melyben pont elfér egy ember, szintén állandó fotótéma. Kényelmes ösvények vezetnek keresztül-kasul a kőtenger sziklái közt, a Theodora-Kékkő tanösvény néhány tájékoztató táblájáról részletes információkat kaphatunk a látványosság kialakulásáról, a területen lévő védett növényekről. Az Országos Kéktúra útvonala is keresztülvezet rajta.

A Kőtenger meglátogatása kitűnő családi program, könnyen megközelíthető, nem kell sokat gyalogolni, kisebb gyerekek is nagyon élvezik a sziklalabirintusban való bújócskázást, a kisebb kövekre

 

Gyakorlati tudnivalók

 

Megközelítés:

A Kőtenger szabadon látogatható, gépkocsival Szentbékkálla községből érhető el legkönnyebben. A faluba beérve, a főutcáról (Kossuth utca) balra, a Jókai utcára kanyarodva (tábla is jelzi), elhagyjuk a falu szélső házait, a Kálvária után a jól járható földúton még 4-500 métert megyünk, majd a következő elágazásnál mindjárt jobbra találunk egy kis parkolót. Onnan már csak pár lépés a tanösvény és a Kéktúra, ill. már látjuk is az első köveket.

 

Szálláshelyünktől mindössze 20 percre található.


Forrás: http://kirandulastippek.hu

vissza